Finanskris??

I Corren idag kan man läsa om NetOnNets öppning och en låååång kö för att komma in i affären. Så var det med finanskrisen och avsaknade av pengar. Vi har inte blivit hindrade i att handla verkar det ju som. Kan vi inte höja skatten lite så vi kan få den vården som vi behöver också, det är väl viktigare att vara frisk är att shoppa eller?

Idag på jobbet har vi haft sjukt mycket. Vi har ständiga överbeläggning och idag har det varit så illa att vi inte ens haft sängar till våra patienter. Vi går på knäna, personalen mår dåligt, patienterna mår ännu sämre för att det är så rörigt och vårdtiderna blir mycket länger än vad som egentligen skulle behövas. Jag är så glad att jag är ledig i helgen med tanke på hur det var när jag lämnade jobbet. Alla var lite på hugget, alla är frustrerade över att ingen lyssnar och förstår att det inte går, ingen vågar ta beslut om att ringa in personal...osv...

Ja, ja, positivt är i alla fall att enligt Corren.se är det många som vill vaccinera sig trots alla skriverier, jihaaa!

Nu ska jag packa och hem till lilla Nypan!

Ska i nästa inlägga berätta om min övertid som jag inte får ut, orkar inte göra det nu för jag blir sååå arg och nu är jag ledig och har en ledig helg framför mig och vill inte förstöra det... Ni ska få höra då hur knäpp en chef kan vara...


Fortsätta leva i min bubbla?

Jag ska sluta läsa dagstidningarna, man blir ju bara arg. Först ut för min ilska är de stakars barnen i södra Sthlm som har en rektor som lägger över 60 000 på egen "utbildning"/spa. Vad är det för rektor? Med den ekonomin som råder idag och med tanke på hur kommunerna vrider och vänder på varje krona så de får portionera ut pennor och sudd till eleverna. Skamligt! Hur tänker man egentligen? Och att denna människa fortfarande sitter kvar på sin post är ännu mer märkligt, bort med rektorn omedelbart! Vad det gäller den bakomliggande diskussionen att rektorn är en kvinna och att det inte skulle ha ifrågasatts om det var en man tänker jag inte ens kommentera... Denna artikel finns i DN. http://www.dn.se/sthlm/skola-fick-betala-rektors-medlemskap-i-yasuragi-1.983470 
 
Vidare kan man läsa i DN och Dagens Medicin om hockeyspelarna i Leksand som blivit vaccinerade innan riskgrupperna, gravida och barn. Återigen väcks min ilska, hur tänker man? Måste erkänna att jag verkligen ifrågasätter denne läkares omdöme som gjort denna bedömning. Vill de ha på sitt samvete att någon ur riskgrupperna insjuknar på grund av försenat vaccin, varsegod, i så fall. Själv tycker jag det är skamligt! http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/29/hockeyspelare-fick-vaccin-/index.xml
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hockeyspelare-gar-fore-i-vaccinkon-1.984388

Nåväl, de alldeles för trist att gå och vara arg, fick ett leende på läpparna när jag läste i Dagens medicin om det blivande storsjukhuset som ska heta Sus som betyder svin på latin, det är ju i alla fall rätt i tiden!! =) http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/29/man-ska-inte-lata-en-liten/index.xml 

Fick även ett mycket trevligt mail från min far som fick mig att skratta och känna att livet är för kort för att vara arg. Ska ge er ett par underbara bilder som fanns med i mailet.

Dansa och var glad!

Dansa mycket och var glad!

Pussas mycket!!

Pussas mer och mycket!

Ta ett bubbelbad och var lycklig!

Ta ett bubbelbad och var lycklig!!

Hörru du!  Ha en fantastisk dag!!

"Knack, knack"
Hörru du, ha en fantastisk dag!! Det ska jag ha. Ska fortsätta leva i min bubbla!! =)

Fjortis, igen

Jaahaa, då har man blivit fjorton igen =) har idag varit och satt in en tandställning, igen. Det var ca tio år sen jag tog bort den första men nu har tänderna gått tillbaka, eftersom jag slarvat, och jag vill ha en ny. Har funderat mycket länge över det här och mitt val känns sååå bra. Om ett år kommer jag ha fina raka tänder, längtar =). Visst kanske jag är fåfäng men så är det och jag är nöjd med det!

Dagen på jobbet har varit bra, lååång dock, eller lååångsam kanske är bättre ord. Vi har varit tre sköterskor som klampat varandra på tårna, är lite för många, man känner sig lätt överflödig. Skönt i och för sig att ha det så ibland. Har även försökt att förstå varför min förra chef, på kirurgen, vägrar betala ut den övertid som jag har rätt till. Börjar bli jäkligt förbannad faktiskt. Det var flera kvällar som vi sköterskor jobbade till elva, halv tolv och detta ger de inte övertid för, helt sjukt!! Enligt det avtal som SKL har så har man rätt till övertidsersättning om dels, en överordnat beodrat övertid innan själva tillfället eller om man bedömmer att det är en risk för patientsäkerheten om man inte stannar så kan en överordnad beodra i efterhand. Det är just detta som min chef vägrar göra. De trampar och stampar hårt på sina anställda, inte konstigt att man gick rakt in i väggen på det där stället. Jag har 11 timmar i övertid, alltså rätt mycket ersättning som uteblivit, jag ska ha dessa pengar, så det så! Vi måste stå upp för våra rättigheter och se till att inte ständigt bli överkörda. Känns som man är en motorväg för tillfället....blääää...


Vaccin eller ej?

Svår fråga. Jag har vaccinerat mig för lite mer än en vecka sen. Jag var väldigt osäker inför mitt val, man läser så mycket om det här vaccinet, att det kan ge det ena och det andra. En kollega sa dock till mig att det är väl klart att man ska vaccinera sig, tänk på alla cancersjuka och alla med nedsatt immunförsvar av olika anledningar, det är vår skyldighet att vaccinera oss. Och det är ju så sant, men så blir man egoistisk och tänker på allt som man läst. Får ofta påminna mig om att många rubriker och artiklar är för att tidningarna ska sälja nummer och mycket av informationen är taget ur luften och sitt sammanhang.

Hörde på debatt, tv-programmet, här i veckan när det pratade om just vaccneringen och en av deltagarna från folkhälsoinstitutet sa att, kan man rädda ett liv så är alla pengar för vaccinet värt det. Och det är så sant, kan vi rädda ett barns liv, exempelvis, så är det värt det! I Dagens Medicin kan man läsa att 40% av vårdpersonal har valt att inte vaccinera sig, det är otroligt många, alldeles FÖR många...vart har informationen brustit, vad är det som gör att så många valt att inte ta sprutan. Vårdpersonal som ska föregå med gott exempel, klart att allmänheten tvekar.

Iväg och vaccinera er nu! Jag litar på den expertis som "bestämt" att ett helt land bör vaccinera sig.

Inte det gehör jag hade önskat =(

Haft ett lååångt samtal med en webbyrå som jag hade en förhoppning om att hjälpa mig med hemsidan. Men ickes, de är för pengasugna. Detta projekt kanske inte inbringar miljarder men vad gör det inom vården?? Tillbaka till noll. Förstår att det är svårt att hitta sponsorer då det inte finns så mycket pengar att hämta... Men jag tror så starkt på den här idén, tror verligen att den kan bidra till ökad kunskap och förbättring.

Phu, nya tag då, känns dock som ett nederlag, men, men... bara att kämpa vidare antar jag...


Pang, pang, pang

Äntligen en ledig dag utan några krav, jätte skönt. Har jobbat kort helg, ok på avdelningen, dock knökafullt men dock inte någon överbeläggning om man bortser från att akutrummet varit belagt vilket det iofs inte får vara. Så, hmm, det räknas ju faktiskt som överbeläggning...nåväl. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb, vet inte om jag nämnt tidigare att jag börjat på en psykiatrisk avdelning med huvudsakligen psykoser, det är sååå intressant! Är väldigt fascinerad av att det kan bli så tokigt i hjärnan när den är sjuk och är väl ännu mer fascinerad av hur bra läkemedlen fungerar. Och att det blir en så markant förändring när de är välmedicinerade. Det är en bra arbetsgrupp på avdelningen, man samarbetar verkligen och låter alla vara med. Visst finns det problem men det gör det ju alla grupper. Vi har även en bra chef med ett tydligt ledarskap och en tydlig vilja att arbeta för att vi "på golvet" ska på det så bra som möjligt. Det gör väldigt mycket för arbetsmiljön och känslan för jobbet.

Jag har även valt att vara förtroendevald på min avdelning, är precis i starkskottet så det ska bli intressant och se om det är något för mig. För mig är det viktigt att att utvecklas hela tiden och lära mig nya saker, det värsta jag vet är när det bara rullar på och man känner att man inte använder hjärnan... =)

Läste i Dagens medicin idag att läkarförbundet möter detta om våra löner (http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/23/lakarforbundet-reagerar-mo/index.xml?comment-saved=1&all-comments=1#comments). Det blir så tydligt att alla inom vården påverkas och att det inte bara är sköterskor som är missnöjda. Visst läkare har betydligt mycket mer i lön än oss sköterskor, men de har ett betydligt större ansvar också. På kirurgen var det nog ingen läkare som kom hem i tid, ofta samtal från familjen som undra vart de höll hus osv. Det går inte att jämför dessa två grupper. Men det som lyftes i kommentarerna till denna artikel var just det här med arbetsmiljön som är så tydlig, den är verkligen usel inom landstinget. Detta berör alla arbetsgrupper lika mycket. Tydligt är också att det inte bara är syrror som flyr Sverige. Ska vi inte arbeta för att behålla de som vi utbildar och lägger mycket pengar på i och med det? Skärp till er nu poliktiker, förstå det värdefulla vi har i vår "vårdkår". 

Nu ska jag sätta fart här hemma och ge mig iväg på meditation, tror jag, =) har inte riktigt bestämt mig än... Ska i alla fall träffa en gammal arbetskamrat och fika vid ett.

Ha en bra dag!


Lördag - helgjobb

Sitter här i soffan och börjar få jobb ångest. Så tråkigt, Alexander har haft tentavecka och vi har inte setts på hela veckan och så när han väl är ledig ska jag jobba. Men, men, sånt är livet...är väl bara att vänja sig nu när vi ska börja jobba varannan helg.

I Dagens medicin (http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/23/skl-och-socialstyrelsen-i-/index.xml) kan man läsa om att Socialstyrelsen ska börja bötfälla landsting som har överbeläggningar, äntligen, säger jag!! För varje överbeläggning vi få in, vilket är varje gång vi får en ny patient i stort sätt, skriver vi rapport på det. Jag har undrat varje gång om det leder någon vart eller om det är papper som bara läggs på hög, så jag är "glad" att det kanske kan börja ge något. Det som är effektivt är ju just när det kostar pengar, då händer det något. SKL pratar om att man måste istället se över vården och se vad öppenvården kan ta hand om istället och effektivisera slutenvården. En jätte bra idé, jag uppmuntrar tankar kring att psykiskt sjuka ska kunna vara hemma och få hjälp från öppenvården, det mår patienterna bäst av. Men vi är en akut psykiatrisk avdelning och jag kan säga att vi har inga inneliggande som skulle fungera utan hjälp dygnet runt när de kommer in till oss. Det som möjligen skulle underlätta och effektivisera är samarbetet med kommunen så att vi kan skriva ut patietnerna tidigare men det förutsätter att press sätts på kommunen att fixa boende eller stöd i boende. Till skillnad från de somatiskt sjuka då kommunen har fem dagar på sig att ordna det för patienten så den kan bli utskriven så har kommunen trettio dagar för den psykiskt sjuke att ordna något. Inte konstigt att det blir överbeläggningar! Det är dags att vi tar hand om våra patienter med psykisk ohälsa!

Nu ska jag sätta fart så jag hinner i tid till jobbet. Hoppas ni alla har en bra helg, oavsett arbete eller ledighet!!

Upp till kamp kollegor!!!

Hörde lite kort på radion i bilen imorse om det eventuella indraget av sköterskors löneökning nästa år och har nu precis läst artikeln i DN. (http://www.dn.se/opinion/debatt/sjukskoterskorna-kan-bli-av-med-sin-loneokning-2010-1.980225) Jag blir så förbaskat arg, jätte arg, så att jag bara vill skrika. Vilka tror de att vi är, ett gäng robotar som inte har några känslor och inga liv? Några som man kan behandla hur som helst. Först får man veta att man ska till 99% säkerhet jobba varannan helg med start jan 2010 och sen det här. Allt bara slängs i ansiktet på en utan att man hinner reagera och så står man där med ett nytt schema och sin lönespec och bara ska le. Jag börjar starkt ångra mitt yrkesval. Jag har faktiskt läst tre år på universitet för att få en utbildning och därmed, vad jag trodde, ett bra jobb och en bra lön. Detta för att jag ska kunna njuta av det livet har att erbjuda och inte för att behöva vrida och vända på varje slant och aldrig kunna unna mig något utan att få ångest.

Det som fick min ilska att brytas och bli till skratt var det som författarna till artikeln skriver om "en redan hög löneutveckling" och att dessa 2% ska läggas på detta. Hmm, med tanke på att lönerna varit EXTREMT låga så är de trots den "höga löneutvecklingen" fortfarande låga. Och 2%, hmm, brukar inte en normal inflation ligga runt 2,5%/år?? Eller vad vet jag, jag är ingen ekonom, i och för sig så skulle man kanske ha läst den utblidningen i stället i tre år för då skulle jag ha råd att njuta av allt livet har att erbjuda! 

Nåväl, jag börjar bli rejält trött på att politikerna ständigt kör över oss sjuksköterskor. Jag har svårt att förstå att de har så stor makt, vi är ju så otorligt många och borde utgöra en av de större yrkesgrupperna, detta ger oss makt och styrka. Men vi måste också våga agera, vi måste våga visa att vi menar allvar. Vi måste gå ihop och agera och ingen får mesa ur! Jag vill inte se några fjuttiga strejker, ska det vara strejk ska det vara ordentligt, det ska märkas och kännas. 

Jag brinner för mitt yrke och vill arbeta som sjuksköterska och vara den livslotsaren som jag anser mig vara, men inte till vilket pris som helst.

Agera!! 


Varannan helg?

Jag förstår inte hur landstinget tänker. Via tidningen fick vi veta för ett tag sen att landsinget måste spara och funderar på att införa varannan helg tjänstgöring. Vi konfronterad vår chef efter detta som inte heller visste något. Ca en vecka efter denna konfrontation så vår chef och klinikens ledning möte om just detta och vår chef kunde bekräfta att tidningen har rätt men att inget är bestämt än. Hmm, åter igen, vi, personalen har ingen möjlighet att påverka över huvud taget. VI VILL INTE JOBBA VARANNAN HELG!!! 

Jag kontaktade vårdfacket för att höra hur de tänker aggera, de visste inget om detta!!!! Mycket konstigt. Igår på jobbet när jag läste vårt informationsblad som kommer ut en gång per månad, så stod det åter igen om denna arbetsförändring. Det var skriviet på ett sånt sett så man fick en känsla av att beslutet redan var taget. Åter igen, mycket kosntigt. Idag har vi personalmöte, ska bli intressant att höra vad som är vad....

Någon mer som sitter i samma sits???
 

Stolt över mig själv

Idag har jag varit på den här workshoppen som jag nämnde tidigare. En givande och lärorik dag, har fått många tankar och funderingar som jag tagit med mig. Kommunikation är ju verkligen ALLT, vad man än gör, vart man en befinner sig så finns kommunikationen. Och kan man bemästra kommunikation så kommer man långt i livet. Jag vill lära mig ALLT om kommunikation, ett bättre verktyg för framgång än det finns nog inte.

Min lilla presentation gick bra, är riktigt stolt över mig själv, var rejält nervös men när jag väl stod där var det super kul, ville inte gå där ifrån =). Valde att inte prata så mycket om hemsidan utan bara idén och det verkade som åhörarna gillade den. Jätte kul!

Nästa vecka ska jag arbeta vidare med idén, hoppas stenhårt på att min kontakt ska gilla min idé. Vi får se nästa vecka! =)

Imorgon åker jag till Eskilstuna och möter upp syrran för att följa med henne hem till nypan och vara där över helgen. Längtar lite hem faktiskt så det ska bli skönt. Tyvärr befinner sig pappa på varmare breddgrader så honom får jag inte träffa.

Hörs nästa vecka!
Trevlig helg!

Ville bara säga...

...att jag lever!!!

Det var sååååå längesen jag var inne här och skrev, tröttnade faktiskt, har inte heller haft tid eller lust. Men nu knackar en mörk och trist höst på dörren och jag kommer vara inne mer så då kanske lusten och tidne kommer tillbaka.

Jag har massor att berätta, har hänt så mycket. Men det får bli en annan dag, har en migrän som ligger och pyser under pannbenet och börjar tidigt imorgon, måste alltså gå och lägga mig en stund på spikmattan och sen sova.

En sak ska jag berätta i alla fall, det går framåt med hemsidan!! Har etablerat en kontakt som ev kan hjälpa mig utforma sidan, jag har även invigt en vän som ska vara min partner i det hela. Ska bli himla kul! På torsdag ska jag presentera idén på ett seminarie som Liu anordnar för Landsting och skola, hoppas på intressanta personer som kan hjälpa mig komma framåt med idé.

Nåväl, återkommer med info!

God natt!

RSS 2.0