Tydligare kläder?

Just nu pågår en intressant diskussion på Dagens Medicin http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/12/08/lakare-kan-fa-rockar-med-t/index.xml. Artikeln handlar bland annat om läkares förslag till kläder som utmärker att de är läkare. Som alla vet ska rockarna försvinna, på vissa ställen är redan detta klart och vissa finns de fortfarande kvar. Anledningen till att rockarna inte ska användas är av hygieniska skäl. Vissa av kommentarerna till denna artikel är i vissa fall riktigt löjliga men även skrämmande. Det är inte konstigt att vi inte kan samarbeta när det i många fall uttrycks starka åsikter om varandras professioner. Läkare som uttrycker att sköterskor är hjälpredor som ska hålla koll på journaler och springa deras ärenden. Och sköterskor som anser att läkare tycker sig vara förmer än andra. Varför är det så här? Är det likadant i andra organisationer, ekonomer och HR folk, produktion och designfolk osv?

Många av dessa kommentarer får mig också att tänka på sköterskans lön som är under all kritik. Men det är ju klart att om vissa tror att vi gör saker som inte kräver någon tankekraft och kunskap bakom, att våra löner inte är högre. Vi läser tre år, precis som en ekonom, men går in på ca 4000 kr mindre i lön. Vi är riktigt underbetalda om man jämför med liknande akademiska utbildningar. Om nu vissa läkare anser att vi inte kan något vore det intressant att se vad som händer om den läkaren får jobba ensam på en avdelning. Han/hon skulle stå där som ett fån, skulle inte veta något. Det handlar om samarbete där allas observationer och kunskaper är lika viktiga för att kunna ge den bästa vården för patienten.

Sen kan jag tycka att kläderna överlag behöver fräschas upp!!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Utbildningens längd i sig ska inte ha något med lönen att göra (även om det medför ökat studielån).

Det är innehållet i utbildningen och vad för kunskaper man har nytta av i praktiken som är det intressanta.

2009-12-10 @ 21:08:25
Postat av: Simon

Det är tråkigt att höra den kultur som verkar härska på din arbetslplats.

Själv känner jag inte igen detta från den kliniken där jag jobbar. Vi jobbar i nära samarete med våra läkare - eftersom vi alla känner ansvar med patienten i fokus. Visst finns det vissa stofiler som försöker hävada sin överläkartitel å försöker bli upppassad som var väldigt vanligt förr i tiden. Men det är bara att trycka på att om en läkare vill ha nått papper faxad är han precis lika kompetent att göra detta som att att be om hjälp från en medicinsk sekreterare - eller en ssk om vi har tid.

Våra roller är skilja men vi jobbar i lag för patienten.Angående klädprincipen kan jag anse att den i grunden är tillgodo - även sjuksköteskor borde ha speciella kännemärken som utmärker vår roll. I akuta situationer är det viktigt att kunna fö överblick om vem som är kompetent till vad - och också för patienternas skull - för att det ligger så mycket uppgifter på både läkare och sjuksköterskor som är säregna efter våran proffession.

2009-12-11 @ 14:04:33
URL: http://nursingproject.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0